EPS مخفف عبارت Expanded Polystyrene به معنای پلی استایرن حجیم شده است و به صورت بلوک های دو متر مکعبی تولید می شود. ما این ماده را از کودکی با نام یونولیت بیشتر می شناسیم که بیشتر در صنعت بسته بندی کاربرد داشته است. البته یونولیت یا EPS فقط به همان شکلی که در کودکی تجربه کرده ایم نیست. بلکه دارای انواع مختلفی است. این انواع به طور کلی در بازار ایران با شاخص دانسیته یا چگالی سنجیده می شود.
در ادامه ما قصد داریم مطالب بیشتری درباره EPS و کاربردهایی که دارد، بیان کنیم و به طور کلی این پلی استایرن را به شما معرفی نماییم. با ما همراه باشید.
فوم EPS چیست؟
این یونولیت را از مادهای شبیه به Foam میسازند. در واقع میتوان گفت که EPS همان Foam با سختی بیشتر است. با توجه به نوع ساختار EPS این ماده وزن خیلی کمی دارد. علاوه بر این گرما و حرارت به میزان بسیار ناچیزی میتواند از آن عبور کند. با وجود این که آب میتواند به این Foam نفوذ داشته باشد، اما مقدار آن بسیار کم است و چنان چه مدت زیادی در مقابل حرارت قرار گیرد، دچار تغییر شکل یا آسیب نخواهد شد.
دانسیته یا چگالی ای پی اس یا فوم یا همان یونولیت گسترده است. برای مثال شما می توانید فوم هایی با دانسیته 5 و فوم هایی با دانسیته 40 پیدا کنید. اینکه از کدام یک از چگالی یا دانسیته فوم استفاده شود بستگی به کاربری دارد که ما از فوم می خواهیم. که البته در فرصتی دیگر به آن خواهم پرداخت.
ویژگیهای فوم EPS
اما به طور کلی EPS یا پلی استایرن حجیم شده و یا فوم، یک ویژگی دارد و آن حجیم بودنش است. حجیم بودن این ماده قابلیت پر کنندگی را به خوبی می دهد. به عبارت بهتر چون ای پی اس حجیم است، کافی است آن را به راحتی بتراشیم و حجم مورد نظرمان را استخراج کنیم. تقریبا ماده ای را در بازار نمی توان به راحتی پیدا کرد که همینجوری حجیم باشه، تنها ماده ای که الان به ذهنم می رسه، سنگ های بزرگ است که خوب هم گران است و هم سنگین و هم تراش آن راحت نیست، و البته حمل و نقل آن به راحتی امکان پذیر نیست.
مزایای استفاده از فوم EPS
- از مهمترین مزایای این استایروفوم که مطمئناً دغدغه افراد زیادی است، میتوان به امکان بازیافت دوباره آن اشاره کرد. در حقیقت با قابلیت بازیافتی که دارد، به طبیعت و محیط زیست آسیبی نمیرساند.
- استفاده از این Foam بسیار صرفه اقتصادی خواهد داشت.
- از آن جایی که میتوان این متریال را به راحتی شکل دارد و برش آن کار سختی نیست؛ بنابراین زمان زیادی هم برای فرم دهی به آن نیاز نخواهید داشت.
- یکی دیگر از مزایای آن پایین بودن وزن Foam است. این سبکی موجب میشود که در نهایت وزن سازه هم کمتر شود.
- از جمله مزایای قابل توجه این Foam دوام بالا و میزان مقاومت و استحکام آن را میتوان نام برد.
- در مقابل حرارت و رطوبت آسیب نمیبیند و مقاومت بالایی از خود نشان میدهد.
- شما این امکان را خواهید داشت که در صورت نیاز Foam EPS را بشویید.
- میزان بهداشت این Foam بسیار زیاد است؛ زیرا هیچ باکتری، میکروب و قارچی روی آن رشد نخواهد کرد.
مقایسه فوم EPS با XPS
پلی استایرن EPS و XPS هر دو با در نظر داشتن مزایای خاص خود و ویژگیهایی که دارند، برای کاربردهای مختلف انتخاب میشوند. در حال حاضر استفاده از این دو نوع متریال در بخشهای مختلف صنعتی، معماری و… افزایش داشته است. اما آیا میدانید که این دو یونولیت تفاوتهایی با هم دارند؟ در ادامه به بررسی تفاوتهای آنها میپردازیم و این دو Foam را با هم مقایسه میکنیم.
- میزان انتقال حرارت در یونولیت EPS بیشتر از XPS است. این شاید یکی از تفاوتهای مهم این دو فوم به حساب آید.
- عایقبندی متفاوت این دو یونولیت هم از دیگر مواردی است که در مقایسه آنها میتوانیم به آن اشاره کنیم. XPS عایق بسیار مناسبی در مقابل رطوبت و آب است. مقاومت آن در مواجه شدن با رطوبت بسیار بالا خواهد بود. نکته مهمی که در این باره میتوان به آن اشاره کرد بالا رفتن حجم یونولیت EPS موقع در معرض آب قرار گرفتن است؛ اما XPS به میزان ناچیزی با افزایش حجم همراه خواهد بود.
- مورد دیگری که در مقایسه این دو Foam بیان میکنیم، قابلیت تحمل فشار در آن ها است. Foam EPS کمتر از XPS توانایی تحمل فشار را دارد.
- XPS در برابر ضربات مقاومتر از EPS است و استحکام بالاتری دارد.
- این دو Foam را با استفاده از یک تکنولوژی تولید نمیکنند و فناوری ساخت آنها متفاوت است.
کاربردهای فوم EPS
اکنون میدانید که فوم EPS چیست؟ و چه مزایایی دارد؛ بنابراین بهتر است بدانید که در چه زمینههایی کاربرد دارد. در حقیقت موارد استفاده از این یونولیت بسیار فراوان است. از جمله کارایی آنها میتوان به بستهبندی و جابه جایی تجهیزات، انواع تابلوهای تبلیغاتی، سقف کاذب، ساخت انواع ظروف و… اشاره کرد. در ادامه چند کاربرد مهم EPS را در حوزههای مختلف توضیح خواهیم داد.
ساخت ماکت تبلیغاتی
حتماً تا کنون در فروشگاههای مختلف یا غرفههای نمایشگاهی با ماکتهای زیبایی از جنس Foam مواجه شدهاید. بهتر است بدانید که این ماکتهای تبلیغاتی را با EPS تولید میکنند. در واقع به خاطر جنس مناسب این یونولیت و امکان برش راحت آن میتوان انواع ماکت را در شکل و طرحهای گوناگون با آن ساخت.
ساخت مدل معماری و ساخت دکور
از آن جایی که چنین متریالی وزن زیادی ندارد و فشار زیادی را در محیط ایجاد نمیکند، از آن برای دکوراسیون مکانهای مختلف بهره میگیرند. این Foam با مقاومت و استحکام بالایی که دارد، میتواند به گزینه خوبی برای طراحی و معماری تبدیل شود. انواع ستونها، پایهها، ماکتهای زیبا را در دکوراسیون خود میتوانید با این Foam داشته باشید.
ساخت مدل صنعتی
همان طور که اشاره کردیم، Foam EPS قابلیت فرم دهی به اشکال مختلف را دارد و برش و سنباده کشیدن آن راحت قابل انجام است؛ از این رو آن را در تولید مدلهای صنعتی به کار میبرند و ظروف و تجهیزات بستهبندی بسیاری را توسط آن فراهم میکنند.
چینی تقدیس مشهد: نمونه کار پارس فوم کات با استفاده از فوم EPS
در این تصویر شما ستون هایی می بینید که هر کدام 2/5 متر ارتفاع دارند و سطح مقطع آنها در بیشترین حالت 0.6 متر و در کمترین حالت 0.4 متری می باشد. اگر این ستون ها را با ماده ای مانند سنگ قرار بود تولید کنیم هر کدام چند تن وزن داشت و امکان جابجایی و سیار بودن آن هم فراهم نمی شد، اما در اینجا این ستون ها و البته سنتوری بالای ستون ها همه از جنس فوم ساخته شدند. بدون اینکه نیاز به جرثقل و وسیله خاصی برای جابجایی آنها باشد.(این کار برای غرفه برند چینی تقدیس مشهد انجام شد).
جمعبندی
امروزه در بخشهای مختلفی از Foam EPS استفاده میکنند و همان طور که میدانید کارایی این Foam بسیار مناسب و قابل توجه بوده است. ما در این مطلب با بیان این که فوم EPS چیست؟ و چه کاربرد و مزیتهایی دارد، تلاش کردیم که این یونولیت پر استفاده را به شما معرفی نماییم.
گروه پارس فوم کات در کنار شماست تا ایدهها و طراحیهای شما را به مدلهای سه بعدی تبدیل کند.
برخی از سؤالات متداول
آیا حجم Foam EPS در تماس با آب تغییر میکند؟
بله حدوداً دو یا ۴ درصد حجم EPS که در معرض رطوبت و آب قرار گرفته است، افزایش خواهد یافت.
برای ساخت دکور میتوانیم از EPS استفاده کنیم؟
یکی از کاربردهای رایج این یونولیت استفاده از آن در دکوراسیون مکانهای مختلف است.
آیا فوم EPS از لحاظ بهداشتی ایمن است؟
بله باکتریها، قارچها و… در سطح این پلی استایرن امکان رشد ندارند.
آیا ساخت مدل با فوم EPSبه راحتی امکانپذیر است؟
به دلیل برش آسان و تغییر اندازه آن به سایز دلخواه ساخت ماکت و مدلهای مختلف به راحتی انجام میشود.
برای من عجیبه که نویسنده این بخش فقط به بلوک سنگ اشاره کرده بعد از بلوک های پلی استایرینEPS . در صورتی که بهتر از EPS ما بلوک متریال های PU ( پتی یورتان ) هارو داریم که از چگالی ( دانسیته ) 50 ونزدیک بهEPS رو داریم به بالای 1000 که شیت های آن ضخامت های دلخواه داره . در صنعت برایModeling . Mukeup .Prototyping و جیک و فیکسچر استفاده میشه. گرچه کمی گرونه ولی برای مدلهای حجم کوچک ومتوسط عالیه. چرا که بر خلاف EPS به مواد اسیدی و خورنده حساس نیست و سطح Finishing عالی بهتون میده و احتیاج به coting نداره و سریعا میتونید بعد مدل سازی از طرحتون ازش قالب کامپوزیتی بگیریدو تکثیرش کنید .مورد مهم دیگه اینه که در مدل سازی EPS اگه نسبت ضخامت به سطح مدلتون کم باشه اعوجاج میفته ولی بلوک متریال PU این ضعف رو نداره .
ببخشید خط دوم اشتباه تایپی پیش اومد داخل پرانتز( پلی یورتان) درسته.