شاید تا کنون نام Foam XPS را شنیده باشید و برای شما این سؤال پیش آمده باشد که فوم XPS چیست؟ اگر دقت کرده باشید، امروزه استفاده از این فوم‌ها در محیط‌های مختلف و در زمینه‌های زیادی افزایش یافته است. XPS در واقع نوعی foam تخت است که حجم زیادی ندارد. این نوع متریال در ساخت وسایل و تجهیزات زیادی کاربرد دارد. در ادامه این مطلب از پارس فوم کات به بررسی مزایا، کاربرد‌های Foam XPS خواهیم پرداخت و توضیحاتی کلی درباره آن خدمت شما ارائه می‌کنیم. با ما همراه باشید.

فوم پلی استایرن و انواع آن

پلی­ استایرن از مواد پلیمری خاص با چگالی کم(بسیار سبک)، خاصیت عایقی (عایق حرارتی، رطوبتی و صوتی) و با قابلیت برش و شکل­دهی آسان و سریع می­باشد. بر این اساس جای خود را با کاربردهای گوناگون در صنعت(به ویژه صنعت ساختمان)، هنر و معماری پیدا کرده است.

پلی استایرن با توجه به روش تولید و ماهیت فیزیکی به در نوع انبساطی EPS (Expanded Polystyrene) -که به آن یونولیت می‌گویند و اکسترودی XPS (Extruded Polystyrene) است.

درباره خود فوم پلی استایرن در مقاله «فوم پلی استایرن چیست؟» بیشتر بخوانید.

پلی­ استایرن انبساطی(EPS)

یکی از فراورده­های صنایع پتروشیمی بوده و شکل ظاهری آن از بلورهای ریز تشکیل شده است که در مجاورت فشار و بخار آب منبسط می­گردد به علت ساختار سلولی بسته در بلوک های پلی استایرن یونولیت مقاومت خوبی در مقابل آب داشته و نیز در مقابل فساد پذیری و رشد باکتری از خود محافظت می­‌نماید.

پلی ­استایرن اکسترودی(XPS)

پلی ­استایرن اکسترودی نسل جدید پلی ­استایرن است که به روش اکسترود تولید می­گردد. که علاوه بر مقاومت بسیار بالای حرارتی، رطوبتی و صوتی به واسطه دارا بودن سلول­های کاملاً بسته با جداره مشترک از استحکام مناسبی نیز برخوردار است.

در زیر تفاوت این دو نوع را مشاهده می­کنید:

ویژگی‌ها و مزایای فوم XPS

مقاومت کامل در برابر دما

در تابستان مانع نفوذ و در زمستان مانع خروج گرما خواهد شد.

با K-Value معادل  W/m°C024/0 طبق استانداردهای ASTM C518 وISO8302: 1191(E)

آیزوبرد برای شرایط دمایی از C° 30- تا C°60+ طراحی شده و تا 40% باعث صرفه­جویی در انرژی می­شود.

مقاوم در مقابل جذب آب و حتی عبور بخار آب (Vapour diffusiln)

دارا بودن کمترین حد جذب آب به طوریکه تنها معادل 32/0% از حجم، آب جذب می­نماید و بعد از جذب آب فقط 3% از مقاومت خود را در برابر جریان دما از دست می­دهد.

محتوی مواد اطفای حریق و بسیار کند سوز

این محصول حاوی موادی است که از سرایت، توسعه و شعله­ور شدن آتش جلوگیری می­نماید.

چگالی یکنواخت در تمام نقاط و ابعاد بسیار دقیق و گونیا

XPS در تمام نقاط دارای چگالی ثابت بینkg/m3  36تا32 می­باشد.

و با توجه به روش تولید دارای ابعاد و ضخامت یکسان است.

استحکام بالا

این محصول با تحمل تنش فشاری تا 310Kpa در شرایطی که حداکثر 10% فشرده شود، می­تواند به راحتی نقش دیوار را در هر سازه­ای عهده­دار شود.

دارای عمر مفید طولانی و مقاوم در برابر گذشت زمان

با گذشت زمان و در دراز مدت تغییری در ساختار و شبکه داخلی XPS ایجاد نمی­شود، زیرا سلول­های آن کاملاً بسته است و برخلاف پلی­استایرن انبساطی(EPS) از بخار آب استفاده نمی­گردد بلکه در تولید آن از نیترات استفاده می­گردد. این در حالی است که در EPS به دلیل استفاده از بخار آب، با گذشت زمان ذرات آب در ساختار EPS از بین رفته و ذرات آن از یکدیگر گسسته می­شود.

سهولت در حمل و نقل

XPS با داشتن استحکام و مقاومت مکانیکی و همچنین چگالی پایین آن به راحتی می­توان آن را حمل نمود.

غیر قابل نفوذ در مقابل باکتری­‌ها و عدم اجازه به رشد میکروب‌ها

XPS هیچگونه بویی از خود ساتع نمی­کند و ساختار آن به گونه­ای است که هیچگونه جذابیت و ارزش غذایی برای موجودات زنده نداشته و همچنین خصوصیات لازم برای جویدن جوندگان، آشیانه سازی پرندگان و یا تخم­گذاری حشرات را دارا نمی­باشد.

مقایسه فوم XPS با فوم EPS

XPS و EPS هر دو Foam قابل استفاده در ساخت مدل‌ها و تجهیزات زیادی به شمار ‌می‌روند، اما در برخی ویژگی‌ها با هم متفاوت هستند. در زیر چند تفاوت این دو نوع Foam را بیان می‌کنیم.

کاربردهای فوم XPS

ساخت ماکت تبلیغاتی

یکی از کاربرد‌های این فوم در تولید ماکت‌های تبلیغاتی است. در واقع امروزه برای نمایشگاه‌ها و انجام تبلیغات مختلف از ماکت‌هایی با این جنس استفاده می‌کنند. این ماکت‌ها علاوه بر این که می‌توانند در اندازه‌های متفاوتی تولید شوند، زیبایی خاصی هم به محیط می‌بخشند.

ساخت مدل معماری و ساخت دکور

همان طور که اشاره کردیم این متریال مزایای زیادی دارد که یکی از آن‌ها عایق بودن آن در برابر شرایط مختلف است. این مزایا موجب می‌شوند که از آن برای مدل معماری و ساخت دکوراسیون زیبا بهره ببرند. به عنوان مثال ایجاد روف گاردن در یک محیط نمونه‌ای از کاربرد آن به حساب می‌آید. برای طراحی نمای ساختمان و دکور آن این گزینه می‌تواند انتخاب مناسبی باشد؛ زیرا هزینه زیادی هم در بر ندارد.

ساخت مدل صنعتی

این Foam علاوه بر کاربرد‌های تبلیغاتی و طراحی معماری و دکوراسیون در ساخت مدل صنعتی هم کاربرد دارد. امروزه در کارگاه‌های بسیاری برای ساخت مدل‌های صنعتی از این متریال بهره می‌برند، زیرا به راحتی قابل برش به اندازه دلخواه خواهد بود.

سایر کاربردها

عایق سقف­های شیب­دار و مسطح (مسکونی، صنعتی، کشاورزی) به روش داخلی (Nail up ceiling)  و معکوس (Inverted roof)

عایق دیوارهای دوجداره

عایق بیرونی ساختمان

لایه میانی پانل­های سقفی و دیواری

عایق و در عین حال قالب در سقف­های کامپوزیت (دال بتنی)

عایق و در عین حال بلوک در سقف­های تیرچه بلوک (Over truss)

عایق سردخانه­ها

دیوار جداکننده داخلی

عایق کف ساختمان و سقف بین طبقات

طرح­‌ها و نقش­های برجسته مورد استفاده در معماری داخلی و نمای خارجی و در عین حال عایق بنا

انواع فوم XPS

XPS دارای انواع مختلفی است که با توجه به ویژگی‌ها و کارایی که می‌توانند داشته باشند، مورد استفاده قرار می‌گیرند. در ادامه انواع آن را نام می‌بریم.

جمع‌بندی

XPS نوعی Foam است که مزایا و کاربرد‌های فراوانی دارند. با توجه به ویژگی‌های Foam xps امروزه استفاده از آن بسیار بیشتر شده است. ما در این مطلب سعی کردیم شما را با Foam xps آشنا کرده و در مورد این که فوم XPS چیست؟ اطلاعاتی را در اختیار شما قرار دهیم.

اگر مایلید سفارش ماکت‌ها و دکورهای خود را با استفاده از فوم XPS یا انواع دیگر فوم بسازید، پارس فوم کات در کنار شما خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *