معماری پارامتریک چیست؟


معماری پارامتریـک تکنیکـی است که در آن مهندسـان از الگوریتم‌هــای کامپیوتــری بــرای طراحـی و سـاخت محصولات یا ساختارهای پیچیـده و سفارشی استفاده مـی‌کنند. ایـن فرآینـد بـه طراحـان امکـان می‌دهـد تـا مجموعه‌ای از پارامترها یا متغیرها را در رایانه وارد کنند؛ سپس الگوریتم‌های مربوطه از آنها برای ایجاد یک راه‌حل منحصربه‌فرد استفاده می‌کنند. برای مثال، یک مهندس ممکن است ابعاد یک مکان، میزان نور خورشید و نوع خاک موجود را وارد کند و بعد این الگوریتم یک پنل خورشیدی سفارشی تولید می‌کند که برای آن مکان خاص بهینه شده است. به عبارت دقیق‌تر می‌توان گفت فرآیند طراحی پارامتریک انعطاف‌پذیر است و می‌تواند برای طیف گسترده‌ای از مشکلات، از مهندسی گرفته تا معماری و طراحی محصول، اعمال شود.
مزایای معماری پارامتریک
معماری یا همان مدل‌سازی پارامتریک یکی از روش‌های دیجیتال پرکاربرد است و بسیاری از شرکت‌های ساخت ماکت و دکور به دنبال استخدام افرادی با دانش مدل‌سازی پارامتری یا محاسباتی هستند. برخی از مزایای این سبک معماری عبارتند از:
· طرح‌های این سبک معماری به شما این امکان را می‌دهند که فراتر از تفکر طراحی مرسوم معماری کار کنید.
· طراحی، استفاده مجدد و بهبود الگوریتم‌ها در معماری پارامتریک بسیار راحت است.
· این سبک معماری به افزایش عملکرد یک طراحی کمک خواهد کرد.
· معماری پارام تریک معماران را قادر می‌سازد تا فضاهای مختلف را به بهترین شکل ممکن جلوه دهند.
· ساخت مدل معماری در طول کل فرآیند طراحی بازخوردهای عالی ارائه می‌دهد.
· با استفاده از ابزارهای پارامتریک می‌توان عملکرد ساختمان را شبیه‌سازی کرد.
· این سبک از معماری به کمک اصول و قواعد زیبایی شناسی، کارایی طرح‌ها را حفظ می‌کند.

نرم افزارها و ابزارهای طراحی پارامتریک
اکثر نرم افزارهای مدل سازی پارامتریک اکنون با یک رابط برنامه نویسی ویژوال کار می‌کنند. این ابزارها به عنوان پاسخی به نیازهای معماران و طراحان، به طور فزاینده‌ای در حال پیشرفت هستند. در ادامه ما به برخی از بهترین نرم‌افزارهای معماری پارامتریک اشاره خواهیم کرد:
1. راینو و افزونه محبوب گراس هوپر: راینو شناخته‌شده‌ترین ابزار برنامه نویسی بصری برای ساخت مدل معماری پارامتریک است. این نرم افزار دارای افزونه‌ای معروف به نام گراس هوپر است که از این افزونه برای طراحی معماری به سبک پارامتریک استفاده خواهد شد. محیط این نرم افزار تاحدودی به اتوکد شباهت دارد، اما بسیار دقیق‌تر از آن است. با وجود تصورات غلطی که در خصوص این نرم افزار وجود دارد، اما باید بدانید که یادگیری آن بسیار راحت است و پیچیدگی خاصی ندارد.
این برنامه مجموعه‌ای افزونه‌ها و ابزارهای کاربردی دارد که کار کردن با آن‌ها بسیار ساده است و همین موضوع هم آن را نسبت به رقبا متمایز می‌کند.
2. نرم افزار سالیدورک: یکی دیگر از محبوب‌ترین نرم افزارهای حوزه معماری و طراحی پارامتریک در بین مهندسان، نرم افزار سالیدورک نام دارد. این نرم افزار به شما امکان می‌دهد انواع اشکال هندسی، منحنی‌های مارپیچ، شیب دهی به سطوح، چرخش اجسام حول یک محور، قرینه سازی اشیاء سه بعدی و… را طراحی کنید. بدون شک سالیدورک را می‌توان یکی از غول‌های طراحی و ساخت مدل معماری به شمار آورد.
3. نرم افزار کتیا: Catia یکی دیگر از بهترین نرم افزارها در حوزه طراحی به سبک پارامتریک و تولید و تحلیل به کمک کامپیوتر است. این نرم افزار محیط‌های کاری مختلفی را در اختیار کاربران قرار داده و به آن‌ها امکان می‎دهد از یک محیط به محیط دیگر سوئیچ کنند.4. نرم افزار Fusion 360: این نرم افزار هم یک نرم افزار طراحی سه بعدی همه‌کاره و قدرتمند است که از ابزارهای مدل سازی مختلفی استفاده می‌کند. این برنامه قابلیت طراحی مبتنی بر کامپیوتر (CAD) و ساخت به کمک کامپیوتر (CAM) را دارد.